2 Läs mer >>
Jag fick diagnosen Paniksyndrom när jag var 21.
Det har nog tagit mig åtminstone 10 år att förstå mitt eget syndrom och det har varit en galet guppig resa med piller, psykiatri och till slut självhjälp.
 
För ett par dagar sedan sade jag till min sambo att nu är jag på väg ner och jag vet inte hur långt ner jag kommer hamna denna gången. Det är nämligen så att i takt med att jag förstår syndromet så måste jag också bejaka det och det är tufft! Förr kunde jag få mina utbrott och tex festa hårt en helg och ha redig bakfylleångest ett par dagar och sedan släppa det. Idag ser mitt liv annorlunda ut. Jag vii må bätter fysiskt och psykiskt och därför jobbar jag konstant med att varje dag känna efter och beskriva för mig själv vad som händer, hur och varför.
 
Min underbara Sambo har varit med de senaste snart fyra åren och har sett utveckligen och han säger ofta att han är glad och tacksam för att han fått vara med och se mig förvandlas.
 
Innan var jag en spillra många dagar i veckan, nu är jag hel och glad mesta tiden men ibland rasar det och då måste jag minnas hur jag tog mig upp förra gången.
 
Så idag har jag lagat matjesilltårta inför morgondagen och förberett en underbar dessertchoklad med fikon, dadlar, pumpafrön och smulade pepparkakor.. Under tiden har jag gråtit, diskat och sett på så ska det låta och gråtit och twittrat och gråtit.
 
Det är SKITSVÅRT ibland. Jag blir förvirrad och lättdistraherad men jag ger mig inte utan jag gör det jag ska!
Det kan ta lite längre tid under dessa perioder att få det gjort men det blir gjort!
 
Jag hittade följande text på Vårdguiden.se
Den beskriver på ett bra sätt vad det är som händer med en och ger goda tips och råd till den som har svårt att hantera sin ångest. Mitt råd är att inte vara rädd. Du är inte sjuk i huvudet!!
Ring till psykiatriska om det känns jobbigt för alla behöver hjälp någon gång och lider man av ångest är det inget man ska behöva hantera helt ensam!!
 
Så, nu har jag varit allvarlig. Kommer avsluta inlägget med en bild av chokladen!
 
Kram på er
Pauline
 
 

Ångest – en del av livet

Har du någon gång känt hur oron sprider sig i kroppen, hur hjärtat börjar slå snabbare och svetten bryter fram i pannan? Du är långt ifrån ensam. Ångest, oro och rädsla drabbar alla människor i varierande grad.

Illustration: Nausikaa

Ångest är något vi alla känner till och från i livet. Det kan till exempel vara om någon nära släkting dör, vid en olycka eller en skilsmässa. Det kan också handla om mer vardagsnära saker, som ångest inför ett föredrag eller en anställningsintervju. Även om det är jobbigt finns det en omedelbar orsak till varför du mår dåligt. Men ångest kan också finnas utan att det finns något som det uppenbart beror på.

Ångest är en del av det vanliga livet, men det kan även vara ett sjukligt fenomen. Det finns ingen klar gräns mellan vad som är vanlig eller sjuklig ångest. Känslor av oro, spänning, ängslan, skräck och panik kan flyta ihop.

Vi reagerar olika

En människas ångest är individuell. Förutom att ångesten påverkar hur du mår psykiskt tar den sig ofta kroppsliga uttryck. Vanliga tecken är:

 • hjärtklappning
 • svettningar
 • klump i halsen
 • muntorrhet
 • spända muskler
 • domningar
 • stickningar
 • illamående
 • yrsel
 • andnöd.

Livsviktigt alarmsystem i kroppen

Ångest och rädsla är en del av ett livsviktigt alarmsystem som finns hos alla människor. Systemet behövs för att du ska reagera vid hot eller fara. Då aktiveras flera försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och adrenalin släpps ut i blodet.

Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet, den del av nervsystemet som inte går att kontrollera med viljan. Efter en stund kommer alarmreaktionen klinga av och den akuta ångestreaktionen går över. Vid en del ångestsjukdomar är alarmsystemet överkänsligt och sätts igång utan att det finns ett hot eller en fara. Den här överkänsligheten kan behandlas med särskilda psykologiska metoder och/eller medicinering.

Ångestsjukdomar

När det handlar om ångest som hindrar det dagliga livet så kan man tala om att det är en sjukdom. Det finns flera olika ångestsjukdomar. Specifik fobi handlar om en stark rädsla för något särskilt, till exempel ormar. Paniksyndrom innehåller plötsliga ångestattacker. Social fobi är en sjukdom där det finns en stor rädsla för att stå i centrum för andras uppmärksamhet och att göra bort sig. Generaliserat ångestsyndrom kännetecknas av ständig oro. Posttraumatiskt stressyndrom kan vara följden av svåra livshändelser. Tvångsyndrom innehåller obehagliga tvångstankar och tvångshandlingar.

Egenvård

Beroende på hur stark din ångest är kan du skaffa dig redskap att hantera den. Vet du att du lider av ångest och har sökt hjälp tidigare behöver du inte alltid söka dig till sjukvården.

 • Skaffa dig kunskap. Läs till exempel om olika ångesttillstånd här på Vårdguiden.se. Ångest är en del av livet. Den varierar beroende på våra olika biologiska och psykologiska förutsättningar.
 • Respektera och reflektera över dina känslor. Det kan vara svårt att erkänna starka känslor för sig själv. Långt ifrån all ångest kan förklaras av livsstil och påfrestningar i livet, men försök ändå att analysera om det har hänt något i ditt liv som förklarar dina känslor av ångest.
 • Berätta om din ångest. Försök att sätt ord på dina känslor. Det är bra att berätta om ångesten för någon som du har förtroende för, till exempel en nära anhörig eller vän. Du ska inte dölja din ångest och absolut inte skämmas över den.
 • Undvik negativ stress. Negativ stress kan vara påfrestningar i en relation, ensamhet eller arbetet. Det kännetecknas ofta av vanmakt och olust. Ökad stress kan ge mer ångest. Du kan, så gott det går, försöka att undvika negativ stress. Får du ner stressnivån kan även ångesten minska. Det är viktigt att du inte håller dig borta från vardagliga aktiviteter som att arbeta, handla och träna, även om det kan ta emot. Risken är att du annars isolerar dig och får allt svårare ångest när du försöker återgå till normala vanor.
 • Sov ordentligt. Det är viktigt med sömn. Man får ofta sämre sömn av ångest, men om du lyckas sova ordentligt minskar den ofta. Du kan eventuellt ta hjälp av receptfria rogivande tabletter från apoteket.
 • Öva dig på att slappna av. Genom att träna avslappning kan du lära dig att bättre kontrollera ångesten och dämpa kroppsliga tecken som muskelspänning och huvudvärk. På apoteket kan du köpa CD-skivor med avslappningsövningar.
 • Rör på dig. Promenera eller hitta ett annat sätt att aktivera dig, gärna tillsammans med en god vän. Det gör att ångesten lättar.
 • Undvik alkohol. Många använder alkohol, det kan ge tillfällig lindring. Men ångesten kommer tillbaka, ofta värre än tidigare.
 • Dra ner på koffein och nikotin. Mycket kaffe och cigaretter (eller andra former av nikotin) kan i sig ge ångestsymtom och sömnsvårigheter.
 
 
 
Gott nytt år!
 

Lite allvar

0 Läs mer >>
Januari..
 
Hade precis återkommit till jobbet efter min operation. Fick reda på att det strulat till sig med sjuklönen och blev för första gången Riktigt RIKTIGT arg på jobbet. Det lönade sig.. ;)
 
Februari..
 
Åkte till Florens med min syster och hade en helt enkelt fantastisk vecka..
 
Mars..
Ett år efter att pappa gått bort. En tung månad men med varma kramar och mycket kärlek klarade jag det också.
 
 
 
April..
Firade tre år med min älskade sambo och hade som vanligt en fantastisk resa till Norrköping på tatueringsmässa.. Hotellet gav oss en dunderafton!
 
 
Maj..
Tatuerade mig på nytt, började gå ner i en svacka när en kusin gick bort oväntat, min älskade vän och vovve Rubin till slut inte orkade längre och allting kändes en smula hopplöst..
 
 
Juni..
 
Sjukskriven och Sweden Rock. Det ena utesluter inte det andra. Snarare tvärtom Rocken gjorde att jag piggnade till och mådde bättre än på länge!
 
 
Juli..
 
Jobbade deltid och försökte förberada mig för semester och operation!
 
 
 
Augusti..
 
Semester, Haväng, motorcykel, sovrumsrenovering och till slut operation.. Här kommer ett par bilder:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
September..
 
Började jobba igen. Lite småjobbigt men körde 75% och började finna mig själv lite grann. Var på tatueringsmässa i Växjö och vann Best Realistic med min tatuering av Bruce Dickinson!
 
 
Oktober..
 
In på heltid på jobbet, får reda på att jag fått tillsvidareanställning och känner att nu börjar det faktiskt gå helt åt rätt håll! Hemma är vi mer förälskade än någonsin och vi åkte till Göteborg och hälsade på goda vänner och såg på The Levellers!
 
 
November..
 
Livet rullar på! Arbetet känns roligt och kollegorna verkar trivas.
 
December..
 
Dubblad löner och en chans att göra något bra. Bokar resa och hotell till sthlm över jul! Går på gala med jobbet och vinner pris för årets bästa service..
Åker hem över julen och har en underbar tid ihop med familjen och min älskade sambo..
 
 
 
 
 
 
 
Om 2 dagar är 2012 slut och jag citerar min gode vän Madde: " Nästa år är ÅRET! "
 
Jag önskar er alla en god Fortsättning och ett Gott nytt År!!!
 
Varma Kramar
Pauline
 
 
 
 
 
 

två dagar kvar på 201...

0 Läs mer >>
Skulle handla tänkte jag.
Ja men då tar jag linje 401 till Netto så kan jag hoppa på linje 411 direkt där och åka hem med kassarna sen!!
 
 
HAH
Nej du, jag såg bussen åka när jag kom ut och nästa gick om en timma så det var bara att börja promenera.. :P
Men det var rätt skönt. Händerna vart lite förbannade på mig för att jag bar så tungt men det fick gå!
 
Annars var jag ju tillbaka på jobbet idag och det var riktigt roligt! Emilie och jag skrattade mycket som vanligt och ändå var vi effektiva som sjutton!
Älskar verkligen energin vi lyckas få till på dagar som denna.
 
Men..
Jag vet inte med det här jobbet alltså.
Jag vill något mer liksom..
 
Vet inte riktigt vad men det kommer väl.
 
 
Hoppas ni haft en bra julhelg och så? Vi hade det toppen faktiskt. Stockholm tre dagar innan jul och bara mysa. Hotellfrukostar och varm choklad i gamla stan på julmarknad.
 
Jul med våra familjer.. Födelsedag med syrran! (det är hennes gristårta )
 
Mys med Sture som är min systers bäbis.. Eller valp.. Hur go som helst i alla fall!
Imorgon jobbar vi igen men sen är det helg.
 
Kommer jobba 4 timmar på nyårsafton också men det gör inte så mycket!
Vi ska ju ändå vara hemma och mysa på nyår! =)
 
 
Ha en underbar kväll allihop!
Puss och kram
Pauline

Promenad

0 Läs mer >>
Efter att ha åkt buss, tunnelbana, bil, tåg och buss igen är vi hemma efter en underbar julhelg!!
 
Här får ni lite bilder på hur det sett ut!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
God fortsättning på er!
Kram
Pauline
 
 
 

Bildkaskad!!

0 Läs mer >>
Vi åker hem idag! Lång resa..

hemmåt

0 Läs mer >>
Ha en fantastisk dag allihop!

God Jul!

0 Läs mer >>
Så kan ni följa mig på instagram! Plinimon!

När jag är borta..

0 Läs mer >>
Ligger på hotellet och bara är. Det är Dan före dan före dopparedan och jag är deppig? Hur gick det till?

Vi har haft en underbar dag annars med glada skratt och mysiga människor men nu är jag helt slut..


Kanske bara behöver sova..


Kram på er
Pauline

Hotellrum och skumma ...

0 Läs mer >>
Jag väntar på att gå och lägga mig..
 
Ska upp 06 för att fara till sthlm imorgon.
Kärleken har inte packat klart ;)
 
Framförhållning någon?
 
 
Natti
Pauline

Framförhållning

0 Läs mer >>
http://video.se.msn.com/?mkt=sv-se&vid=a21a6cf9-aad7-4051-9dad-09f602b51a7b&from=sharepermalink&src=v5:share:sharepermalink:&from=dest_sv-se

Bara gå in och kolla....

1 Läs mer >>
Igår stod jag och diskade. Fick gå ut i vardagsrummet och be kärleken krama mig för att jag plöstligt fick ett knytnävsslag av saknad i magen.
 
Inte någon speciell utan jag bara såg framför mig alla som gått förlorade under de senaste åren.
 
Julen är en tid då många samlas och träffas. Vi ska också göra det!
10 personer kommer vi att vara hemma hos mamma i år!
 
Och så fyller ju syrran 18 på juldagen =) Det ska bli underbart.
 
Jag ska försöka hålla undan känslan av tomhet som infinner sig då och då..
 
Hoppas ni får en fantastisk jul!!
 
Kram på er
Pauline 
 
 

Jul och känslorna som...

0 Läs mer >>
Att vara hemma sjuk är inget man skojar bort.
I alla fall inte om man är jag.. För det betyder att jag har gett med mig och erkänt mig slagen..
Nu har jag istället feber och halsen är helt igensvullen. Antar att kroppen hämnas på mig för att jag inte höll mig hemma efter torsdag när min astma började bråka med mig... :(
 
 
MEN
 
Jag kan väl ha världens goaste kollegor som skriver till mig att jag ska stanna hemma och bli frisk, att de saknar mig men hellre ser att jag blir frisk mm..
Jag älskar dem, på riktigt alltså!! 
Fick en pik i ett mejl också hahah Tack för det M! ;)
 
Så det blev lite pyssel idag. Det är väl det jag orkat med.
Har inte slagot in paketen för jag har inte orkat :/
 
Här får ni se vad jag pysslat ihop idag:
 
 
 
Halsbandet har en mask ifrån Florens som jag köpte när jag var där i Februari och armbandet är en blandning av plast och glaspärlor med metallkors.
 
Gjorde ett armband till men det är en juklapp så det kommer jag inte lägga upp här =)
 
 
En fördel med att ha varit hemma är att jag fått lyssna in mig lite på Kiss senaste album som min älskling köpte på Vinyl förra veckan:
 
 
Riktigt bra faktiskt, tillbaka till rötterna litegrann och det ska bli sjukt kul att se dem på sweden rock festivalen! JAAAAAAAAAAAAAAA DET ÄR SANT! De Spelar på SWEDEN ROCK FESTIVALEN!
 
Lyckan går ej att beskriva.
 
Nu ska jag lägga mig i soffan igen och bara vara.
Imorgon är dagen då jag ska ta mig över klyftan som Ronja. Jag ska kliva över från sjuk till tillfrisknande för på Fredag är det meningen att vi ska åka till Stockholm!
 
Wish Me Luck!
 
Massa kramar till er
Pauline
 

Rastlösheten!